Bygge nytt hus
Skulle pusse opp sitt gamle hus, kjøpte drømmetomt i stedet
Herfra har ekteparet Nygaard fantastisk utsikt over Oslo-fjorden.
Skreddersydd flyt
Hvem? Sissel og Ronny Nygaard, med datteren Ingrid (18).
Hva? Enebolig på 440 kvm på Åros i Røyken, tegnet av sivilarkitekt MNAL Claus Fiske i Linje Arkitekter. Interiørdesign ved interiørarkitekt Krista Hartmann.
Hvorfor? En gjennomarbeidet planløsning og bevisste interiørvalg ga et praktisk og personlig hjem.
På en ås med fantastisk utsikt over Oslo-fjorden ligger et hus med rause dimensjoner og et usedvanlig velkomponert interiør.
Sissel og Ronny Nygaard gikk egentlig med planer om å pusse opp sitt gamle hus, da de på en tur til Åros i 2011 plutselig oppdaget at en tomt med flott utsikt og sol hele dagen var til salgs.
Husdrøm i oppfyllelse
Sissel er født og oppvokst i området, så hun kjente stedet godt. Dermed ble det tomtekjøp fremfor oppussing, og i oktober 2013 kunne ekteparet flytte inn i et helt nybygget hus.
God hjelp til å oppfylle husdrømmen fikk de av både arkitekt og interiørarkitekt.
- Selve huset, som er tegnet av sivilarkitekt Claus Fiske, vil jeg beskrive som minimalistisk og litt funkis, forteller Sissel Nygaard til Bonytt.
- Innvendig ønsket vi at det skulle være en sammenheng mellom rommene. Vi ønsket store åpne rom med få og store møbler.
Til å hjelpe seg med den røde tråden, fikk de interiørarkitekt Krista Hartmann med på laget.
Hun kom inn på et tidlig tidspunkt i prosessen, rett etter at de første tegningene var ferdige, men før godkjenninger og byggestart.
- Vi samarbeidet godt med arkitekten både i forhold til planløsninger og vindusplasseringer. Et hus må være praktisk, det må være fin flyt, og ting må ligge i nærheten av hverandre for at det skal bli brukt, forteller Hartmann, som er spesielt opptatt av planløsninger.
- Jeg liker å si at man skal ha kontakt med det meste av huset sitt til enhver tid. Da føler man seg hjemme, og har oversikten.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Røft, stort og langt hus
Arkitekten har sørget for store rom og fine proporsjoner. Hallen har ekstra høyde under taket, og inngangspartiet er bredt.
Fordi huset ligger på en høyde med utsikt, er det lagt opp til store vinduer for å gjøre utsikten til en del av interiøret.
Utvendig er huset kledd med Accoya-tre, mens vindusrammene er mørkegrå for å stramme opp linjene på den lysere fasaden.
- Huset er røft, stort og langt. Derfor ble det viktig å velge løsninger og materialer som kunne stå i forhold til dimensjonene. Vi har valgt reale, rause og solide materialer og møbler, forklarer Hartmann til Bonytt.
- Vi var mye på byggeplassen og kunne ta stilling og justere litt underveis, i godt samarbeid med den lokale byggmesteren, Jon Fjell. Blant annet dimensjonerte vi den høye peisen i stuen på stedet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kjøkkenet en del av stuen
Nygaard var spesielt opptatt av å få til en god løsning for kjøkkenet. Hun er glad i å lage mat, og liker å samle familien til store middager.
- Jeg ønsket meg mye benkeplass og god oversikt, og foretrakk skuffer fremfor overskap, sier hun og forsetter:
- Fordi kjøkkenet ligger i flukt med stuen ble det viktig å unngå et typisk kjøkkenhjørne. Vi valgte én vegg med høyskap, mye benkeplass, og en øy.
- Når kjøkkenet ikke er i bruk, blir det en del av stuen, takket være det harmoniske uttrykket.
Kjøkkenet og barstolene er designet av Hartmann, og møbelsnekkerfirmaet Grønli & Paixao har bygget kjøkkenet. Per Berg har bygget barstolene. Skuffene og høyskapene er høyglanslakkerte, mens benkeplaten er av naturstein. Både ventilatorhetten og veggen bak komfyren er belagt med lakkert glass.
For å understreke den luftige og åpne følelsen i stue- og kjøkkenrommet, ble dørene spesiallaget i jern og glass av Trevaren Eydehavn.
Artikkelen fortsetter under bildene.
Kontraster for lunhet og varme
I dag er hele huset i bruk. Foreldrene disponerer første etasje, mens datteren Ingrid har sine rom i andre etasje.
I begge etasjer har huset en del maskuline elementer, som svart, polert betonggulv i hallen, og mørkegrå vindusrammer også innvendig. Derfor ble det lagt stor vekt på gode kontraster for å tilføre lunhet og varme.
- I stue og soverom la vi gulv i røkt eik. Det samme materialet valgte vi på innerdører og mange skap, sier Hartmann og fortsetter:
- For å understreke husets proporsjoner brukte vi bred plank, og bygde skapene helt opp til taket. Alt må dras opp i forhold til arkitekturen for å skape en helhet, forklarer Hartmann.
- Derfor er også møblene få, men deilig store og sjenerøse.
Denne saken ble første gang publisert 13/05 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.