Smarte løsninger i liten leilighet
Bretter ut rommene når hun trenger dem
Slik forandrer hun hele leiligheten med å skyve litt på veggen
Å bo kompakt kan være en utfordring i seg selv. Man skal ha plass til ikke bare tingene sine og alt som krever oppbevaring der man bor, men også til å både bo og leve, og da aller helst så praktisk og komfortabelt som mulig.
Trengte mer plass
Det var ifølge design- og arkitekturnettstedet Dezeen nettopp et behov for mer plass og bedre og mer praktiske løsninger som gjorde at den spanske designeren Yolanda Pila tok kontakt med arkitektene hos PKMN Architectures.
Pila hadde nemlig nylig arvet og flyttet inn i sin bestemors lille hus i et boligfelt nord i Madrid, og trengte hjelp fra ekspertene med å få boligen til å fungere for seg, og få plass til alle tingene hun hadde med seg på flyttelasset.
- Huset var nokså kompakt og hadde en veldig tradisjonell utforming, forklarer arkitekt David Pérez hos PKMN Architectures til Klikk Bolig.
- Det som var det viktigste for klienten var å få en bolig som skulle kunne gjøre det mulig for henne å ikke bare jobbe effektivt hjemmefra, men hvor hun også kunne ta i mot venner og familie, underholde gjester og ikke minst ha plass nok til alle tingene hun ville ha rundt seg.
Løsningen ble All I Own House.
Flyttbare moduler
For å gjøre plass til både hjem og kontor, samt alt av eiendeler, kom arkitektene på den unike løsningen med å skape tre store flyttbare moduler midt i leiligheten, som fungerer som industrielle oppbevaringshyller. Disse er festet i taket og kan skyves rundt for å skape mer eller mindre plass i de ulike sonene i boligen, samt gi rikelig og praktisk oppbevaring.
- På bare noen sekunder kan klienten nå forandre på hele layout-en av boligen sin, forklarer Pérez.
- Hun kan velge mellom mange variasjoner når det gjelder plassering og orientering av disse modulene, og dermed ha en absolutt fleksibilitet når det kommer til måten å bo og oppholde seg i hjemmet sitt på.
Det er ikke alle forunt å kunne "bygge om" hele huset sitt med å bare skyve litt på veggen, men det kan altså denne huseieren nå.
Huset forandrer seg gjennom dagen
All I Own House er ikke bare spesiallaget for å kunne huse alle sine eiers ting og eiendeler, men er også laget slik at det forandrer seg gjennom dagen - i takt med Pilas dagsrytme, gjøremål og planer.
- Interiøret i boligen er uten tvil preget av eierens eiendeler, forklarer arkitekten.
- Men objektene står ikke stille, de er bevegelige, som eieren selv. Tingene, rommene, beveger seg rundt og med henne når hun bruker og befinner seg i boligen og etter som hun går gjennom dagen sin.
Om morgenen forandres soverommet ved at sengen slås opp og veggen flyttes for å gjøre mer plass til å komme seg til og fra baderommet og dusjen. Mens når Pila skal ha en møte med klienter hjemme hos seg selv, så tar det bare noen kjappe omrokeringer, og vips, kjøkkenet er blitt til både møterom og hjemmekontor.
- Bevegelse er nøkkelen her, bekrefter Pérez.
- Det er bevegelse og forandring som gjør denne boligen til det den er som lar huset få muligheten til å følge eieren gjennom dagen og tilpasse seg etter hennes ønsker og behov.
Skjuler kjøkken, soverom og oppbevaring i veggene
For å gjøre huset maksimalt brukervennlig og fleksibelt, og å utnytte det som var tilgjengelig av plass, ble det bestemt av det var kjøkken, soverom og oppbevaring som skulle skjules inne i de bevegelige finér-modulene.
- Hele prosjektet handler i bunn og grunn om å finne oppbevaring for personlige eiendeler, og hvordan oppbevaring og utstilling av disse kan ha mye å bety for opplevelsen av hele boligen, forklarer arkitekten til magasinet Dezeen.
- Det er variasjonen av ulike rom og soner er er det unike. Man har uendelig mange hjem inne i et eneste lite hus.
De tre store modulene er ikke bare festet i skinner i taket, men står også på hjul, slik at de er lette å flytte på og bevege rundt.
- Modulene kan flyttes frem og tilbake langs den ene siden av rommet, forklarer arkitekten.
- Disse kan enten ses på og benyttes alene og fritt-stående, eller sammen med de andre modulene for å gi huseieren et fleksibelt og multifunksjonelt hjem.
Den første modulen inneholder husets kjøkken, hvor det finnes rikelig med både oppbevaring og benkeplass.
- På andre siden av veggen, klar til brukes når det er tid for å ta i mot kunder hjemme, finner man en stor tavle.
Modul nummer 2 inneholder bokhyller og en utbrettbar seng, mens den siste av de flyttbare modulene har enda mer oppbevaring i form av hyller, samt garderober på andre siden av veggen, som igjen er med på å forme baderommet.
- Bevegelige paneler er med på å sørge for at man kan ha privatliv i hver og enkelt av sonene.
- Se til hotellene
Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar sier at man bør lete etter smarte løsninger når man skal bygge trangt.
- Så dyre som kvadratmeterne har blitt i dag er det ekstra viktig å få smarte løsninger i små leiligheter. Det typiske er at man tar en stor leilighet og skalerer den ned når man planlegger, men det fungerer ikke alltid. I stedet bør man la seg inspirere av hvordan hotellene får til å legge mange funksjoner inn i ett rom, sier han.
- Samtidig må ikke leilighetene bli for kompliserte og tekniske, så hverdagen blir et slit. Jeg har vokst opp med en sovesofa, og det ble et ork å skulle slå den opp og sammen hver morgen og kveld. Det kan være morsomt en stund å transformere leiligheten og flytte rundt på vegger og skap, men hvilken hverdag er det? Det blir som å bo i en Ivar-hylle hvor hyllene kan tas inn og ut hver dag.
- Jeg har sett leiligheter som ser fantastiske ut, men kan ikke unngå å tenke på alt arbeidet som ligger bak det å endre rommene fra en bruk til en annen.
I små leiligheter blir det også viktig å planlegge rommene slik at de blir hyggelige og koselige å oppholde seg i.
- Unngå hvite skap og vegger. I stedet kan du bryte opp med ulike farger, former og gjenstander. Nordmenn er generelt litt redde for å pynte rom, men både kunst og pyntegjenstander har fordelen at man kan feste seg ved dem. Jo mindre leiligheten er, jo viktigere blir de utvalgte gjenstandene, sier Ramsøskar.
Rimelig og sterkt
Interiøret i det kompakte huset i Spania dominerer nå i stor grad av finérplatene og fargen disse naturlig har.
- Grunnen til at vi valgte dette som materiale var av flere grunner, forklarer Pérez.
- For det første er slike tykke finérplater svært sterke og tåler mye både vekt og er også slitersterkt i forhold til skraper og skader. I tillegg er det billig å kjøpe, og gjorde slik at vi i dette tilfellet klarte å overholde det nokså stramme budsjettet.
Arkitekten forklarer at de også har en forkjærlighet for selve materialet, og at klienten også følte at dette ville bli det riktige for hennes hjem.
- Teksturen og varmen finérplatene tilfører interiøret er vakker som en kontrast mot de ellers glatte hvite overflatene.
Treverket er også brukt som gulv i den andre halvdelen av boligen, for å skape et samsvar mellom de to delene.
Denne saken ble første gang publisert 23/11 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.