Arkitektur i Japan
Huset er bygget opp som en samling kasser
Arkitektene søkte å gi hvert rom sin unike plassering, samt at bevegelsesmønsteret mellom rommene skulle være mest mulig effektivt.
Når tanken er å skape den mest mulig optimale plasseringen av hvert rom i forhold til solinnfall, omgivelser og funksjon, er det ikke gitt at boligen blir seende ut som et vanlig hus.
House O av den japanske arkitekten Jun Igarashi Architects er at av disse husene som byr på overraskelser uansett hvor du beveger deg i huset.
Bokser som rom
Huset er satt sammen av bokser som inneholder hvert sitt rom.
Hver enhet er koblet på en boks i midten, som inneholder oppholdsrommet, og som også er det rommet som har størst takhøyde.
Én etasje
Selv om det kan se ut som om huset består av to etasjer, inneholder det bare én etasje.
Det er fordi hvert rom har fått ulike høyder.
- Den ideelle takhøyden i hver enhet ble bestemt ut i fra rommets funksjon, og på den måten skapes enten en romslighet eller en intimitet, skriver arkitekt Jun Igarashi i en e-post til bonytt.no.
Fanger sol
Ifølge arkitekten speiler bygningskonstruksjonen også det spesielle klimaet i området.
- Gjennom den kalde årstiden fanger de mange lommene i konstruksjonen opp sol og sender varmen videre inover i bygget, skriver arkitekten.
Skjermede sitteplasser
Ved at konstruksjonen er delt opp i så mange enheter, som innbyrdes har ulike plasseringer, skapes det ifølge arkitekten også utvendige rom som får flere funksjoner.
- Disse stille, skyggefulle stedene fungerer også som buffersoner som hjelper til med ventilasjonen om sommeren, samtidig som de også skaper skygger over vinduene.
Les også:
- Firkanthus passet ikke, så vi bygget en femkant
Få nye interiørideer i Bonytts inspirasjonsguide
Vil du holde deg oppdatert innen bolig- og interiørtrender? Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev
Denne saken ble første gang publisert 09/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.