Arkitektur: Hunsett Mill
Dette huset er kåret til Englands kuleste
Denne restaurerte og påbygde gamle møllerbygningen ble kåret til årets beste arkitektur i England i 2010.
Her på berget har vi den årlige byggeskikkprisen.
I Storbritannia kårer Det kongelige britiske arkitektinstituttet (RIBA) hvert år det nybygget som har vist mest innovativ bruk av materialer og bygningsformer.
Prisen for 2010 gikk til et gammelt møllerhus i Norfolk.
Oppfinnsom arkitektur
På RIBAs hjemmesider uttaler presidenten i organisasjonen, Ruth Reed, følgende om prisvinneren:
«Hunsett Mill, som mye annen god arkitektur, er resultatet av en enkel, sterk idé. I stedet for å tegne en etterligning av den viktorianske, røde mursteinsbygningen eller en selvutslettende glassboks, var arkitektenes virkelig oppfinnsomme løsning å skape en slags trippelskygge av originalen, i svart, svidd tømmer».
I tillegg er huset nærmest selvforsørgende når det gjelder energi og vann. Det har egen brønn og varmepumpe fra jordvarme samt passiv soloppvarming.
Det er det London-baserte arkitektkontoret Acme som har tegnet nybygget og restaureringen.
Tilbake til fortiden
Fra sin opprinnelse i 1870 og frem til begynnelsen av 2000-tallet var det gamle murstenhuset bygget på i to omganger.
Når de nåværende eierne trengte ytterligere plass var det imidlertid ikke snakk om enda et tilbygg.
«Det ble bestemt at man skulle gjenskape den opprinnelige bygningen, og med bare én forlengelse på en av sidene», skriver arkitektene i omtalen av prosjektet.
Modernisme i en tradisjonell kontekst
Bygningen, som ligger ved bredden av en elv, var tidligere møllerens hus, men da elektrisiteten kom ble møllen lagt ned. Siden den gang har huset vært en privatbolig.
Når bygget nå skulle restaureres, var det avgjørende å beholde det tradisjonelle uttrykket samtidig som tilbygget skulle plasseres i en moderne kontekst.
«Når man kommer tett innpå bygget, vil man se at det som oppleves som et radikalt moderne tilbygg er balansert av saltakene og den mørke tømmerlignende kledningen som har en historisk tilknytning», skriver arlitektene.
Usynlig tilbygg
Tilbygget er plassert bak den opprinnelige bygningen på en respektfull måte.
Har du lyst til å bo i Hunsett Mill?
Huset leies ut til grupper på opp til ni personer. Ytterligere informasjon finner du her.
«Hunsett Mill er et meget bestemt svar på en meget spesifikk plass, som har vært portrettert på puslespill, postkort og sjokoladeesker», skriver RIBA om prosjektet.
Den nye bygningen er tenkt som en skygge på den gamle slik at den er usynlig fra bestemte vinkler.
«Tilbyggets proporsjoner er tilpasset slik at den nye bygningskroppen er underordnet den opprinnelige», beskriver arkitektene.
Intellektuelt
Ifølge arkitekturnettstedet Dezeen fremhever Acme arkitekter det intellektuelle i arbeidet med oppdragsgiver.
«Totalt sett er restaureringen av den gamle bygningen og utformeningen av den nye, som er knyttet sammen, et intellektuelt og stimulerende svar på de rurale omgivelsene. En klient med et kulturelt fokus har gitt oss frie tøyler til utformingen av bygningene», uttaler arkitektene til nettstedet.
Mer kunst enn arkitektur
I sin begrunnelse for å gi Hunsett Mill prisen for beste britiske arkitektur i 2010 trekker juryen blant annet frem prosjektets kunstneriske kvaliteter.
«Arkitektene skapte en utvidelse i form av en skygge av det opprinnelige huset, som dommerne beskriver som mer beslektet med et kunstverk enn et stykke landlig, nasjonal arkitektur», skriver Dezeen på sine sider.
Inspirasjon
RIBA mener at dette prosjektet har kvaliteter som kan være en inspirasjon for andre.
«Hunsett Mill beviser at god arkitektur kan bli levert på budsjett, og at det kan oppnås i de mest restriktive rammer, for som planmyndighet er ikke Norfolk kjent for risikotaking. Det resulterende prosjektet balanserer verdi og kvalitet og er noe mange kunne la seg inspirere av», skriver instituttet på sine sider.
Økologisk fotavtrykk
Hele prosjektet er basert på en sterk økologisk tanke om at bygget hverken skulle oppleves som et fremmedelement eller være en belastning for naturen og miljøet .
Blant annet er det brukt det arkitektene beskriver som bærekraftige materialer:
«Med et ønske om å være så økologisk ansvarsfulle som mulig, ble det fokusert på karbonregnskapet og den totale energibruken under prosjektperioden».
Les også:
Slik velger du riktig frokostblanding
Denne saken ble første gang publisert 27/02 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.