Bilpleie

Vaskeutstyret du må ha til bilen – og det du egentlig ikke trenger

Tiden er inne for å vurdere en skikkelig vårrengjøring av bilen. Det finnes et mylder av ulike bilpleie­produkter på markedet i dag. Hva må du ha, og hva kan du droppe?

Pluss ikon
<b>HÅNDVASK:</b> Alt vaskeutstyr som er i kontakt med lakken må holdes rent. 
HÅNDVASK: Alt vaskeutstyr som er i kontakt med lakken må holdes rent.  Foto: Reidar Talseth
Sist oppdatert

Det er fort gjort å gå seg vill i jungelen av utstyr og kjemi. Hvilke produkter trenger du egentlig? Vi skal ta for oss produktene som jevnt over er standard for et godt bilpleiehold.

Du trenger ikke nødvendigvis alt utstyret. Om du begynner med blanke ark og tomme hyller, anbefaler jeg at du først går til anskaffelse av de tingene som er listet opp under «må ha» og «bør ha».

Ditt sortiment kan med fordel ut­vides etter hvert som du blir flinkere, lærer de ulike produktegenskapene å kjenne, og går mer og mer grundig til verks. For husk; det er vanskelig ikke å bli bitt av basillen!

Du må ha:

En god høytrykksspyler: Jo lengre slange på denne, desto mer mobil blir du, og jo enklere blir arbeidet.

Stor vaskebøtte: Bøtte(r) med volum på 10–15 liter er perfekt.

En god bilsåpe: Det finnes hundrevis, kanskje tusenvis, av bilsåper på markedet, i alle regnbuens farger, hver enkelt med sin egen lukt. Når du skal velge en bilsåpe, er det viktig at du finner en såpe som lukter greit (for din egen del), gir god glid, skummer bra og selvfølgelig gir en utmerket rensende effekt.

<b>VASKEPAKKE:</b> Til bilvasken trenger du en høytrykks­spyler, en sprayflaske med ferdig­blandet avfettings­middel, en god bilsjampo og en stor bøtte og vaskehanske. Etter hvert som du lærer og blir bitt av basillen, kommer du nok til å utvide sortimentet betraktelig.
VASKEPAKKE: Til bilvasken trenger du en høytrykks­spyler, en sprayflaske med ferdig­blandet avfettings­middel, en god bilsjampo og en stor bøtte og vaskehanske. Etter hvert som du lærer og blir bitt av basillen, kommer du nok til å utvide sortimentet betraktelig. Foto: Reidar Talseth

Den bør selvfølgelig også være mild mot lakkbeskyttelsen. Eksempler på gode såper er blant annet Meguiars Nxt Gen Car Wash, Chemical Guys Mr. Pink, Chemical Guys Glossworks og Jif Bilshampoo. Noen såper inneholder voks eller syntetiske stoffer som vedlikeholder beskyttelsen som kanskje allerede ligger på lakken, for eksempel Geyon Q2M Bathe+.

Vaskehanske eller en god kvalitetssvamp: Du velger det du føler gir best resultat og som er enklest å jobbe med.

<b>HANSKE:</b> En vaskehanske i mikro­­fiber koster ikke all verden. Det finnes også vaske­hansker i merinoull og spesial­svam­per. De gule, tradisjonelle, tette skum­gummi­­svam­pene er ikke like skån­­som­me.
HANSKE: En vaskehanske i mikro­­fiber koster ikke all verden. Det finnes også vaske­hansker i merinoull og spesial­svam­per. De gule, tradisjonelle, tette skum­gummi­­svam­pene er ikke like skån­­som­me. Foto: Reidar Talseth

Avfetting og asfaltfjerner: Én mot smuss generelt og én for asfaltflekker.

Syrefri felgrens og felgbørste: En egen dedikert svamp til felgene fungerer også fint.

Støvsuger: Grovstøvsuger med ulike munnstykker er å anbefale.

Sprayflasker (0,5/1,0L): Nødvendig dersom du bruker avfetting eller felgrens som skal blandes ut.

Du bør ha:

En ekstra bøtte: For skylling av vaskehanske eller svamp så du minimerer risiko for å ta med smuss videre på bilens lakk.

<b>VIKTIG MED RIST:</b> Alle som selger bilpleie­midler selger varianter av disse store vaske­bøttene. De har en rist som du legger i bunnen av bøtta. Når skitt og sandkorn legger seg i bunnen av bøtta under­veis i vasken, sørger risten for at du ikke drar med deg dette tilbake på lakken når du skyller vaskehansken eller svampen. 
VIKTIG MED RIST: Alle som selger bilpleie­midler selger varianter av disse store vaske­bøttene. De har en rist som du legger i bunnen av bøtta. Når skitt og sandkorn legger seg i bunnen av bøtta under­veis i vasken, sørger risten for at du ikke drar med deg dette tilbake på lakken når du skyller vaskehansken eller svampen.  Foto: Reidar Talseth

Smussavskiller: Såkalt «grit guard». Legges i bunnen av vaskebøttene for å hindre sand og grus å virvle opp i vannet ved skylling av vaskehanske eller svamp.

Metallpartikkelfjerner: Brukes spesielt om våren for å fjerne piggstøv fra vinterdekk i bilens lakk.

Glassrens: Til innvendig bruk for å bli kvitt blant annet grå trafikkfilm eller fingermerker.

Lakkbeskyttelse: Voks, mange entusiaster foretrekker Carnauba-voks, som er et naturlig produkt. Syntetisk voks, det vi kaller sealer, er rimeligere. Husk påføringspads.

Universal interiørspray: Til vask og rens av bilens interiør.

Mikrofiberkluter: En del til lakk, et par til glass, noen til interiør og masse til grovarbeidet.

Tørkehåndkle i mikrofiber: Brukes etter vask for å tørke bilen. Så slipper du avleiringer i lakken etter inntørkede vanndråper.

<b>HVORFOR CLAY:</b> Uansett hvor mye du vasker, selv etter grundig avfetting, klarer du nesten aldri å fjerne all møkk på bilen din. Spesielt ikke etter en lang vinter eller hvis det hittil har vært mangel på bilpleie. Dette finner du bevis på hvis du forsiktig kjenner på lakken med fingertuppene dine, gjerne på nedre paneler ved dørene. Her kan det ofte kjennes ut som sandpapir. Clay fjerner alle disse nuppene på en skånsom måte så lenge du følger visse retningslinjer. Å bare bruke clay funker ikke, så du trenger også smøring. Bilen må selvfølgelig også vaskes først. Clay bør alltid benyttes før du skal polere. De nuppene du kjenner med hånda kan nemlig løses opp av poleringsmidler og bli da med en tur rundt omkring på lakken din under poleringsputen. Det lager riper.
HVORFOR CLAY: Uansett hvor mye du vasker, selv etter grundig avfetting, klarer du nesten aldri å fjerne all møkk på bilen din. Spesielt ikke etter en lang vinter eller hvis det hittil har vært mangel på bilpleie. Dette finner du bevis på hvis du forsiktig kjenner på lakken med fingertuppene dine, gjerne på nedre paneler ved dørene. Her kan det ofte kjennes ut som sandpapir. Clay fjerner alle disse nuppene på en skånsom måte så lenge du følger visse retningslinjer. Å bare bruke clay funker ikke, så du trenger også smøring. Bilen må selvfølgelig også vaskes først. Clay bør alltid benyttes før du skal polere. De nuppene du kjenner med hånda kan nemlig løses opp av poleringsmidler og bli da med en tur rundt omkring på lakken din under poleringsputen. Det lager riper. Foto: Reidar Talseth

Clay og claysmøring: Fjerner usynlige nupper i lakken. Brukes kun før du skal polere.

Poleringsmaskin, -puter/pads og -middel: Eventuelt midler beregnet for håndpolering.

Du kan med fordel ha:

Skumkanon til høytrykksspyleren + egen såpe: Moro og effektivt.

Gummihansker: For eksempel i materiale Nitril, dersom du har ømfintlig hud. Det er uunngåelig å få kjemikalier på hendene, og de blir tørre dersom du ikke har hansker.

Plastfornyer og gummifornyer: Frisker opp blasse plastdeler.

Metallpolish: Frisker opp matte eller blanke metall­over­- flater.

Dekkfornyer: Ingen nyvasket bil er helt komplett uten fine svarte dekksider.

Lofritt tørkepapir: Gull verdt for å hindre striper etter innvendig glassrens.

Glassforsegling: Til utvendig behandling av ruter for enklere fremtidig vedlikehold.

Liten detaljkost: Til finvask i kriker og kroker.

Flere hensyn å ta

Og så er det en del andre faktorer som du må ta hensyn til.

Været

Å vaske bil i stekende solskinn midt i juli er ikke lurt, siden du risikerer at vann, såpe og avfettingsmidler tørker inn i lakk og detaljer. Det lager stygge skjolder og merker som kan være svært vanskelige å fjerne uten å gå grundig til verks i ettertid. Noen ganger blir skaden permanent. Vi holder oss da også helst i skyggen.

<b>KULDE­GRADER:</b> Det går gjerne bra i et par minus­grader, men er det kaldere enn det, fryser skum og avfet­tings­middel raskt og gir deg en masse ekstra­arbeid med spylingen.
KULDE­GRADER: Det går gjerne bra i et par minus­grader, men er det kaldere enn det, fryser skum og avfet­tings­middel raskt og gir deg en masse ekstra­arbeid med spylingen. Foto: Reidar Talseth

Det beste tidspunktet for bilvask er en mild og overskyet dag. Eventuelt legg vasken til tidlig morgen eller utpå kvelden når solen ikke varmer like mye. Har du garasjeplass, er dette selvfølgelig ikke et like stort problem når du polerer, men de fleste vasker nok under åpen himmel uansett. Regn er greit når du skal jobbe ute, men er selv­følgelig heller ikke gunstig hvis du planlegger å tørke, polere og vokse bilen etterpå. Så sjekk værmeldingen.

Bøtte og såpe

Anbefalt dosering av såpe bør det være opplyst om på emballasjen. Som regel holder det med en eller to større korker til en 10-liters bøtte. Vent med å ha såpe i bøtten til du har fylt opp 2/3 med vann. Da slipper du at det dannes en masse skum som bare renner ut. Det er da også enklere å vite om bøtten faktisk er full av vann eller kun såpeskum.

<b>EKSPERT:</b> Bilvaskeentusi­ast Michael Ravn Nielsen har medvirket til «Bilvaske­boka», som kom ut i 2018. 
EKSPERT: Bilvaskeentusi­ast Michael Ravn Nielsen har medvirket til «Bilvaske­boka», som kom ut i 2018.  Foto: Reidar Talseth

Kjemi og blandingsforhold

Benytter du avfettingsmidler som skal eller kan utvannes, er det like greit å blande dette på forhånd i gode sprayflasker som tåler kjemikalier, og som du ikke skal bruke til noe annet enn bilpleie.

Avfettingene kan brukes i ren form eller utvannes etter eget ønske og avhengig av hvor skitten bilen er, men det er som regel sløsing og lite gunstig å bruke produktene i ren form. Bland rundt 1:5-1:10 ved svært møkkete bil, 1:20-1:50 ved vanlig vedlikeholdsvask.

<b>I VASKEHALLEN:</b> Det er ikke godt å vite hvor sterk forvasken/avfettingsmidlet er i selvvaskehaller. Jeg pleier derfor å ta med en flaske ferdigblandet Surfex HD. Jeg anbefaler deg å gjøre det samme. Slik unngår du å strippe av lakkbeskyttelsen på bilen din med ukjente produkter. Prickbort bruker jeg kun hver tredje eller fjerde uke når jeg skal vaske for hånd. Grunnen er at prickbort kan legge igjen en tynn, tynn grå hinne på lakken som ikke enkelt kan fjernes uten fysisk berøring.
I VASKEHALLEN: Det er ikke godt å vite hvor sterk forvasken/avfettingsmidlet er i selvvaskehaller. Jeg pleier derfor å ta med en flaske ferdigblandet Surfex HD. Jeg anbefaler deg å gjøre det samme. Slik unngår du å strippe av lakkbeskyttelsen på bilen din med ukjente produkter. Prickbort bruker jeg kun hver tredje eller fjerde uke når jeg skal vaske for hånd. Grunnen er at prickbort kan legge igjen en tynn, tynn grå hinne på lakken som ikke enkelt kan fjernes uten fysisk berøring. Foto: Reidar Talseth

Ved milde blandingsforhold vil avfettingene være skånsomme mot eventuell beskyttelse, for eksempel voks, som har blitt lagt på bilen tidligere. Blander du for sterkt til vanlig dagligvask, vil avfettingen kunne fjerne lakk­beskyttelsen, og da må du gjøre alt arbeid på nytt. Unødvendig. Så husk riktig blandingsforhold!

Bruk av høytrykk

Riktig bruk av høytrykk er viktig for ikke å skade lakk eller andre ting på bilen din. Sørg for å holde lansen i minimum 30–40 cm avstand fra bilen når du spyler av. Du bør også prøve å spyle med en viss vinkel og ikke direkte på lakken.

<b>AVSTAND OG VINKEL:</b> Høytrykks­spyleren kan faktisk skade lakken, men om du holder lansen 30–40 cm fra bilen når du spyler, og samtidig spyler med en viss vinkel, skal du være rimelig trygg.
AVSTAND OG VINKEL: Høytrykks­spyleren kan faktisk skade lakken, men om du holder lansen 30–40 cm fra bilen når du spyler, og samtidig spyler med en viss vinkel, skal du være rimelig trygg. Foto: Reidar Talseth

Unngå å spyle lenge og rett på lykter og foringer, ettersom vann under trykk enkelt kan trenge gjennom gummi­pakninger og etter hvert legge seg som dugg på innsiden av lyktglasset. Dette er dugg som ikke blir borte eller som i hvert fall bruker svært lang tid på å fordampe.

Stålarmerte høytrykksspylerslanger vil i mye mindre grad kveile seg opp og er enklere å håndtere i arbeidet rundt bilen. Husk også at det er høytrykksspylerens vannmengde, og ikke vanntrykk, som i hovedsak bestemmer hvor effektivt den vasker rent.

Vask og vedlikehold av mikrofiber

Ikke vask mikrofiber sammen med den vanlige husholdningsvasken. Mikrofiber produseres ved høy varme og kan derfor også vaskes ved høyere varme. Du kan fint bruke vanlig vaskemiddel uten tøymykner for lyst eller mørkt tøy også til mikrofiber. Du må aldri bruke skyllemiddel eller tøymykner når du vasker dine mikrofiberkluter. Det kan ødelegge mikrofiberens evne til å tiltrekke partiklenrved hjelp av sin positive elektromagnetiske ladning.

<b>MIKROFIBER:</b> Det finnes mikrofiber­kluter i alle pris­klasser, i alle regn­buens farger, og alle med forskjel­lige egenska­per. Du kom­mer til å få bruk for litt forskjellige kluter, og det er lurt å ha en strategi for hvilke du bru­ker hvor og hvordan du behandler dem.
MIKROFIBER: Det finnes mikrofiber­kluter i alle pris­klasser, i alle regn­buens farger, og alle med forskjel­lige egenska­per. Du kom­mer til å få bruk for litt forskjellige kluter, og det er lurt å ha en strategi for hvilke du bru­ker hvor og hvordan du behandler dem. Foto: Reidar Talseth

Du bør tørke mikrofiberklutene på vanlig tørkestativ på et sted der de ikke blir utsatt for unormalt mye støv eller annet smuss. Tørketrommel vil mest sannsynlig endre og bygge opp den statiske ladningen i mikro­fiberen og dermed gjøre den ­vanskelig å jobbe med.

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2024, og sist oppdatert 09/04 2024.

Les også